torsdag 20 november 2008

NYÅRSMENYN 2008


Räkcanapé med paprika- och mandelkräm
Ankleverpaté med sechuankryddad päronsallad
Champagne Club de Champagne SPRUCE UP*

Mild gazpacho med parmalindad pilgrimsmussla
Champagne Club de Champagne SPRUCE UP*

Panerad kalvfilé & blomkålspuré
Halstrad råbiff på viltfärs med vaktelägg
Champagne Locret Lachaud Brut*

Ostcanapé med färskt fikon
Tallrik med desserttapas (chokladtryffel,
drottningssorbet på hallon & blåbär,
minicupcake med vitchokladfrosting)
Champagne Michel Cousinat Millésime 1999*

Tovslaget

* De tre utvalda champagnerna till Nyårsmenyn utgör innehållet i Champagne-lådan NYÅRSLÅDAN 2008, art nr 500987-09, pris 999 kr (3 x 750 ml). Beställ på valfritt Systembolag genom att uppge artikelnummer. Eller direkt på SPRUCE UP!s nätbutik, klicka här.

RECEPTEN - Så här gör du
av Malin Winbladh
Foto: Magnus Ohlsson

Räk- och ostcanapéer (se bild högst upp)

Till dessa små munsbitar har jag tagit ut små rundlar av ett mellanmörkt surdegsbröd. Rundlarna rostade jag högt upp i ugnen på 200 grader i ca 10 minuter, de lyfte smaken och gav lite mer motstånd i konsistensen. 

Under räkorna ligger en mandel- och paprikakräm. Här kommer recept på en ganska stor sats men krämen är god även till kött eller stekt fisk.

2 paprikor, rostade i ugn med skalet avdraget

1 dl hackad skållad mandel

2 msk mild olivolja

Salt

En liten gnutta cajennpeppar

1 tsk sherryvinäger

Mixa med stavmixer, går bra att förbereda dagen innan servering (håller minst en vecka i kylen).

Osten under klyftan av färskt fikon är en Langres från Champagne. Beställ den i god tid hos din osthandlare. Jag handlade min i ostdisken på NK i Stockholm och den var perfekt mogen. Langres är en kittost och har en rustik karaktär och smakar en hel del ladugård.


Elegant och festlig servering gör mycket för kalaset. Här har vi varit lata och köpt en färdig gazpacho i tetra och snabbstekt en pilgrimsmussla som vi lindat i italiensk skinka med mycket gott fett i. Efter att vi trätt upp musslan på spett värmde vi den snabbt under grillen i ugnen före serverin. Om du vill göra din egen gazpacho kommer här ett bra recept:

6 tomater

3 hackade schalottenlökar

1  gurka

2 msk god olivolja

1 ½ msk sherryvinäger

1 krm tabasco

Salt

2 skivor dagsgammalt gott vitt bröd

1 hackad röd paprika

Om du vill kan du ha i lite färsk koriander eller basilika

Mixa samman allt med stavmixer. Låt stå minst ett par timmar i kylen över natten.



Ankleverpâté är fantastiskt gott men både dyrt och mäktigt. Mitt tips är att köpa en skiva som du delar i små fyrkanter och serverar med en spännande päronsallad med lite sötma.

2 fasta  päron

½ msk rostad sechuanpeppar

½ msk sherryvinäger

½ dl socker

½ dl vatten

Skala päronen och skär i små kuber. Koka päron, vinäger och socker. Lägg i den rostade pepparen. Salladen håller sig flera veckor i kylskåp.


½ blomkålshuvud

½ dl skållad finhackad mandel

1/2 tsk rivet citronskal

1 dl vispgrädde

Salt och peppar

Koka blomkålsbuketter mjuka i lätt saltat vatten ca 10 minuter. Använd gärna någon av de nya färgade blomkålssorterna. Lägg övriga ingredienser i en mixerskål. Hit kan förberedas ett par timmar innan gästerna kommer. Strax före servering värmer du blomkålen och kör allt med stavmixer. Servera med kalvfilé som du bankar ut lite lätt, saltar och pepprar samt vänder i lite vetemjöl före stekning.


2 hg viltfärs av exempelvis ren

1 msk kapris

1 msk hackade rödbetor

1 msk hackad rödlök

1 ägg

Salt och peppar

4 skivor grovt franskbröd uttaget i rundlar

olja eller margarin till stekning

4 vaktelägg

Blanda alla ingredienser till färsen och bred på brödet. Hit kan förberedas. Stek parisarna ett par minuter på varje sida. Stek vakteläggen, gärna i plättlaggen. Servera omedelbart.


Minicupcake med vitchokladfrosting med hallon

Muffins

2 dl mjöl

½ dl råsocker

½ tsk rivet citronskal

1 tsk vaniljsocker

1 tsk bakpulver

en gnutta salt

1 ägg

1 dl filmjölk

2 msk rapsolja


Blandas samman och fyll små miniformar till hälften. Grädda i 200 grader ca 10 minuter.


Gör en frosting av:

100 g vitchoklad

½ dl mosade hallon

100 g Philadelphiaost

Smält chokladen i vattenbad och blanda med ost och mosade hallon. Bred frostingen på de avsvalnade muffinsen.


Drottningsorbet

4 hg frysta bär

sockerlag bestående av 1 dl socker och 1 dl vatten som får koka till sockret löst sig

1 äggvita


Kör allt med stavmixer. Eftersom bären är frusna gör det inget om sockerlagen fortfarande är varm, det funkar ändå.

Kör i glassmaskinen i ca 20 minuter, servera 


Vit champagnetryfffel

200 g vit choklad av hög kvalitet

2 msk smör

1 msk créme fraîche

2 msk champagne

Smält chokladen i vattenbad, rör ner övriga ingredienser. Låt stå ett tag i kylen tills du kan forma små bollar. Förvara i kylskåp.

2 kommentarer:

Malin Winbladh sa...

Hej,
Malin här! Jag svara gärna på frågor och ger tips inför jul och nyårshelgerna.

Helena sa...

Det later och ser valdigt gott ut! Det far bli mycket Champagne och Malins meny till nyar!
Halsnignar Helena