Häromdagen provade jag en roséchampagne från producenten Fabrice Pouillon i Premier Cru-byn Mareuil-sur-Aÿ. Denna mycket udda champagne ingår i ett projekt som Fabrice och hans fru Elodie har kallat 2xOZ.
Grundprincipen är att inte addera något socker för den andra jäsningen i flaska. Istället plockas druvorna extremt sent, då de uppnått en hög mognad = högre sockerhalt, och det är druvornas naturliga socker som drar igång den andra flaskjäsningen. Med andra ord: så här tillverkade man champagne i tidernas begynnelse (= från slutet på 1600-talet).
Paret Pouillon har tillverkat 2547 buteljer av den första årgången (2004) av denna mycket spännande och ekfatslagrade champagne, och i dagarna har man precis färdigställt en roséversion enligt saignée-metoden, dessutom en démi-sec.
Nåväl, detta var en lång och någorlunda teknisk bakgrund för att bara nämna att denna rosé-champagne troligen är den bästa unga rosé jag någonsin provat.
1 kommentar:
Va roligt att den var bra Kåre!
Det skall verkligen bli superspännande att prova den som vi köpte. Och nu ser jag fram emot det med än mer spänning!
Får helt enkelt köpa en rosévariant av Fabrice i vår! :-)
Skicka en kommentar