onsdag 12 augusti 2009

Laguppställning 27 augusti


Till höstsäsongens första medlemsprovning kommer det att bjudas på idel ädla småodlarnyheter.
Från Didier Rothier i Premier Cru-byn Villers-Marmery kommer en helt ny champagne. Denna Brut Tradition innehåller 70% chardonnay och 30% pinot noir, vilket alltså bryter producentens mångåriga tradition att endast producera blanc de blancs. Vi provar förstås Didiers BdB som jämförelse, vilket i sig självt är spännande då det är något så ovanligt som en BdB från Montagne de Reims.
Från Champagne-distriktets mest pittoreska Premier Cru-by Hautvillers (där Dom Pérignon verkade under hela sitt liv) provar vi en nysläppt årgångschampagne (2004) från Locret-Lachaud. Producentens standardchampagne råkar också vara en hemlig favorit på den svenska ambassaden i Paris. Att notera är att druvsammansättningen är identisk i både årgången och NV, vilket innebär att årgångschampagnen innehåller 1/3 pinot meunier. Ovanligt men mycket karaktärsfyllt.
Slutligen åker vi till Côte des Blancs och den klassiska Grand Cru-byn Cramant. Michel Cousinat är en odlare som producerar totalt runt 9.000 flaskor årligen. Hans årgångschampagne från 1999 har varit en smakmässig välsignelse för många i SPRUCE UP!s Sommarlåda, men nu är den slut. Den ersätts dock av årgång 2000 och den 27/8 får vi chansen att prova den sista flaskan från 1990-talet och välkomna den första från det nya årtusendet.

Inga kommentarer: