lördag 24 april 2010

Valnöts- och basilikagnocci serverade i en gul tomatsås smaksatt med vanilj och sardeller - italiensk meny


Inte illa alls, om jag får säga det själv. Rätten serveras lämpligtvis före kötträtten.
Gnocci
1,5 dl hackade valnötter
1 kruka basilika, hackad
4 dl durumvete
4 dl vetemjöl
2 ägg
några msk vatten
salt
Blanda samman allt. Rulla ut till lillfingertjocka längder som du skär i 2-3 cm långa bitar. Sätt en gaffel på varje bit. Lägg på en stor bricka som du plastar in. Brickan kan stå i matkällaren över natten. Gnoccin kan kokas ett par timmar innan den serveras för att sedan värmas i tomatsåsen. Koka gnoccin i en stor kastrull med lättsaltat vatten. Släpp ner gnoccin, som kommer att sjunka till botten. Lyft upp med hålslev allt eftersom den flyter upp till ytan. Låt rinna av i durkslag och lägg ner i tomatsåsen.
Gul tomatsås smaksatt med vanilj och sardeller
1,2 kg gula tomater, skurna i bitar
2 burkar sardeller, finhackade
3 finhackade schalottenlökar
1 vaniljstång
lite grönsaksbuljong eller skaldjursfond
2 dl vitt torrt oekat vin
Salt
Socker
Fräs sardeller och lök. Lägg i tomaterna, buljongen, vinet. Skrapa ur fröna ur vaniljstången och lägg i både frön och stång i såsen. Koka i hop och låt puttra ca 10minuter, smaka av med salt och ev en gnutta socker. Såsen kan förberedas dagen innan. Vill du göra det extra festligt kan rätten serveras med en grillad pilgrimsmussla.

Att dricka till:

Inga kommentarer: