torsdag 18 juni 2009

Champagne & ost

Igår hade SPRUCE UP! Champagne-klubb en specialprovning. Det speciella bestod i att vi inte bara provade champagner från några av de mest spännande småproducenterna i distriktet. Dessutom provade vi några stilla viner från Champagne (jodå, sånt finns också). Förutom en röd Coteaux Champenois (benämningen på stilla röda och vita viner från Champagne) från Alexandre Bonnet, provade vi det stilla rosévinet med AOC-beteckningen Rosé des Riceys. Även detta från Alexandre Bonnet och med årgång 2002.

Detta relativt okända och mycket udda vin anses av många experter representera det bästa Frankrike kan uppbåda i form av rosévin. Tyvärr ligger årsproduktionen av Rosé des Riceys på endast runt 50.000 buteljer. Men jag kan intyga att det är en helt annan smakupplevelse än de roséviner du hittar på svenska butikshyllor sommaren 2009. Som avslutning provade vi en eaux-de-vie betecknad Fine de la Marne, som görs på överskottsvin som inte får användas till champagne.

Efter dryckerna följde en ostbricka med fyra olika ostar från Champagne-distriktet. Vilket får mig att tänka på ostbutiken i Épernay, som är den äldsta i regionen och har funnits på samma adress sedan 1907, 19 Rue St Thibault. Fotot ovan visar butiken i 1908 års tappning.



Inga kommentarer: