tisdag 30 juni 2009

Hög tid att skörda

Här går jag i sommarvärmen och funderar på årets nyårsmeny. Vore det nte underbart att återknyta minnet till dessa ljuvilga sommardagar i januarimörkret? Vad skulle väl bättre kunna locka fram den somriga känslan än en granité på fläderblom och champagne? Det är alltså hög tid att ge sig ut i stadens parker för att påbörja förberedandet av nyårsmenyn genom att tillreda en underbar saft på citrus och fläderblom. Här kommer mitt recept på saften (granitén får ni vänta på till nyår).
Fläderblomssaft
20-25 blomklasar fläder
2 kg socker
2 påsar citronsyra (a 50 g)
1 skivad ctiron
Lägg blommor socker citronsyra och citronen i en storbunke. Koka upp vattnet och slå över, rör runt till allt socker löst sig. Låt stå svalt, gärna i kylskåp 4-5 dagar. Rör saften varje dag. Sila upp på välrengjorda flaskor. Naturligtvis lämpar den sig till mer än granité... Har du inte möjlighet att göra saften just nu går blommorna utmärkt att frysa. saften blir lite brunare i färgen men lika god.

Inga kommentarer: