fredag 23 oktober 2009

Skörderapport 2009

Då var skörden över i Champagne för den här gången. Resultatet till dags dato kan summeras i följande tre punkter:

1. Vädret har varit fantastiskt under sommaren. Både juli och augusti var varma månader utan utan regn, vilket resulterat i mycket bra och mogen frukt. Det fina vädret har fortsatt i september och hela skördeperioden har för ovanlighetens skull varit regnfri. Implikationerna av detta är att man över hela distriktet fått väldigt fin och ren frukt, helt och hållet befriad från botrytis, vilket är ovanligt. Detta innebär i sin tur fin kvalitet på druvorna vilket förstås också underlättar vinmakandet.
Socker- och syra-nivåer anses ligga bra till, även om lagringspotentialen generellt troligen blir lägre för 2009 jämfört med 2008 (pga högre syrahalter detta senare år).

2. Kvantiteter. Som tidigare rapporterats här på bloggen har skördeuttaget i år varit rekordlågt. Det har fått till följd att man mycket enklare kunnat välja ut den allra bästa frukten. Jag får ofta frågan vad som händer med de druvor som inte får användas till champagnemakandet, en fråga som aktualiseras möjligen extra mycket i år med tanke på det låga tillåtna uttaget. Här har man i stort sett två alternativ. Antingen lämnar man kvar druvorna på marken (alternativt på rankona om det bara rör sig om en eller ett par klasar) eller så pressas musten och skickas till destillerierna för tillverkning av andra alkoholhaltiga drycker, som till exempel marc eller fine (den lokala varianten av italiensk grappa)

3. Smak. De första indikationerna visar på ett bra år, om än inte fantastiskt. Möjligen lite slutna smaker med potential att öppna upp sig bättre om några år. Blir det årgångschampagner? Säkerligen hos några producenter. Dock innebär årets låga skördeuttag, i grund och botten beroende av finanskrisen (man vill producera färre flaskor), att mycket av frukten kommer att behövas till producenternas standardchampagner, vilket i sin tur försvårar möjligheten att tillverka renodlade årgångschampagner, ur en rent kvantitativ aspekt.

I korthet, rapporterat från myllan.

tisdag 20 oktober 2009

Video: La Guerre du Champagne Bling-Bling

Den populära franska TV-showen "Capital" har gjort ett inslag om Armand de Brignacs framgångssaga.

Titta på videon här, inklusive bilder från källaren (engelsk text):

torsdag 15 oktober 2009

Tre flaskor, tre storlekar


En av Champagne-klubbens många medlemmar, Rolf Hållinder i Täby, skickade in denna mycket trevliga bild.

tisdag 13 oktober 2009

Jancis Robinson om Armand de Brignac

Jag fick nyss reda på att Jancis Robinson (en av världens mest kända vinkritiker och bl a personlig vinrådgivare åt Drottning Elisabeth) har provat Armand de Brignac. Så här säger hon om upplevelsen:

“(I) shared a golden bottle, in the most extraordinarily lavish black lacquer box…with some (friends) last weekend. Now of course this is not the same as tasting a wine blind, but I have to say that I was pretty impressed. Armand de Brignac Brut Gold is extremely dense with a very stimulatingly tight bead. It’s tense and refreshing with scents in the floral / vegetation spectrum followed by real precision on the palate. I opened a bottle of one of my current favourite vintage champagnes, Pol Roger 1999 afterwards and the Pol looked a bit diffuse and ordinary.”

torsdag 8 oktober 2009

Magnum är bättre än standardflaska - myt eller sanning?


Många champagneproducenter menar att champagne smakar bäst i magnumbutelj.

Anledningen är att champagne, liksom alla viner, utsätts för oxidering. Vinet reagerar smakmässigt med det syre som fortfarande finns inuti flaskan, mellan korken och vätskan. Men i en magnumbutelj är andelen syre mindre då flaskan rymmer dubbelt så mycket. Förhållandet syre/vätska, och det lite större utrymme vinet får för att jäsa, konserverar champagnens ursprungliga smak på bästa sätt.

Nästa vecka håller Champagne-klubben provningar för att undersöka huruvida teorin överenstämmer med praktiken.

Ungefär som Mythbusters.


måndag 5 oktober 2009

Tack till Ramón Giró


Ett stort tack till Ramón Giró - utnämnd till Spaniens främste cavaproducent 2009 - för att han förra veckan gästade Stockholm.
Och framför allt - ett stort tack till alla medlemmar i Champagne-klubben som slöt upp på tisdagskvällens supercavaprovning i samarbete med Vinkällare Grappe i Stockholm. Tyvärr fick inte alla som önskade plats på provningen, men jag lovar att försöka övertala Ramón att göra om Sverigebesöket redan nästa år.

För dig som vill prova Ramóns bästa cava rekommenderas cavan Giró i Giró, artikelnummer 7721 på Systembolaget.

fredag 2 oktober 2009

Helgpyssel

Sista rycket på plommona, päronen är mogna och äpplena börjar trilla ner. Det är nu man blir bjuden till grannar och vänners fruktträdgårdar för de orkar inte sylta och safta mer. Vår trädgård är så funkis den kan vara, med endast ett tunt humuslager och en massa tallar. Inte ett enda ynka fruktträd och allt vi försökt odla vissnar ner. Men som sagt nu är man en poppis gäst hos bekanta med överflöd och jag åker så gärna över på en fika och hem med ett par välfyllda kassar i baksätet, som ni ser av receptet finkar även fallfrukt. Sylt och marmelad har ingen strykande årgång hos oss men chutney passar till nästan allt, är ett nyttigt alternativ till fet sås och en trevlig present att ha med sig när man är bortbjuden. Här kommer mitt basrecept som jag varierar allt efter tillgång och humör:
1 liter tärnad frukt (helt ok även med kantstött)
1 dl gula russin
2 skivkade lökar
1 dl äppelcidervinäger
2 dl socker
2 torkade chili
1 kanelstång
Sedan kan det hända att jag tar i: stjärnanis sechuanpeppar, kardemumma, ingefära, nejlikor eller något annat trevligt jag stöter på i mitt kryddskåp.
Koka klabbet i ca 40 minuter, rör om ganska ofta så inte chutneyn bränner i botten för då blir den inte god. Just idag blev det äpple och råsocker smaksatt med stjärnanis och kanel. Luktar himmelskt och kommer smaka finfint till nyårsmenyn. I morgon ska jag koka in päron med ingefära och saffran.