torsdag 10 september 2009

Största dramatiken på över femton år


I slutet på förra veckan utspelade sig den största dramatiken i Champagne sedan början på nittiotalet. Det var då det var dags att slutförhandla uttaget för 2009 års skörd som påbörjats i delar av regionen denna vecka.
Förhandlingsparter: UMC, intresseorganisationen för de stora husen vs SGV, intresseorganisationen för de mindre jordägarna.
Boven i dramat: finanskrisen.

På grund av den minskade globala försäljning av champagnen (drygt 30% hittills i år) vill de stora husen minska produktionen (vilken bestäms av det tillåtna skördeuttaget). Utgångsbudet från de stora husen var 7.500 kg/hektar. Odlarna, å sin sida, var inte lika pigga på att få minskade intäkter, men hade gått med på 10.400 kg/hektar inför slutförhandlingarna. Då ska man betänka att uttaget 2008 var 14.000 kg/hektar.

Av lokaltidningen l'unions förstasida framgår resultatet av förhandlingarna. Kan man tro. Det visade det sig vid närmare skärskådning att man för första gången beslutat om olika uttag för de stora husen och övriga jordägare. Husens uttag begränsas till 8.000 kg och övrigas till 9.700. Dock, de sista 1.700 kg får man vänta tills november 2010 att få betalt för.

Vad betyder då alla dessa siffror? I korthet att årets skörd kommer att ge en ungefärlig produktion av 230 miljoner buteljer (baserat på 8.000 kg), att jämföra med strax över 400 miljoner året innan.

(PS Givetvis har en av fackföreningarna utlyst demonstration - det är ju trots allt Frankrike vi pratar om. Den gick av stapeln idag, 10 september i centrala Reims, mellan klockan 9 och 12)

7 kommentarer:

Per and Britt, BKWine sa...

Intressant det här med skördeuttaget i Champagne. Är det en slump att man räknar i kg per hektar istället för hl/ha som i resten av Frankrike. Eller är det för att man inte ska se vad det blir i hl/ha? (Uttagen i Champagne, om man räknar om det blir uppåt 100 hl/ha. Ganska mycket.)

Också intressant att notera att man i det närmaste dubblat den tillåtna avkastningen över de senaste 20 åren eller så medan man i de flesta andra distrikt har haft en tendens att minska avkastningen.

Men tillbaks till artikeln. Hur menar du detta egentligen? De stora husen får det mesta av sina druvor från oberoende odlare. Får druvodlarna skörda 8000 kg om de levererar till en négocian-manipulant, men om de buteljerar själva får de skörda 9700 kg? Eller hur fungerar det?

En annan stor debatt (konflikt) har varit betalningsvillkoren – när ska druvodlarna få betalt för sina druvor. Nästa lika viktigt för dem som hur mycket de får skörda.

En tredje sak, som är ganska oklar, men som du kanske har svaret på, är vad som gäller för ”reserven”. OK, taket är satt till 9700 kg, men hur mycket utöver detta får man skörda och använda till reservvin? Kanske du vet?

Per and Britt, BKWine sa...

Glömde signera...
-Per

Kåre Halldén sa...

Tack för kommentarer.
Det är sant att man har fått skörda ganska mycket, och synnerhet jämfört med andra franska distrikt, som ni påpekar. Om man konfronterar en champenoise med denna information så menar de att det är ju ändå begränsat hur mycket man får pressa ur varje 4000 kg, så i praktiken får man inte ut så mycket.

Årets skörd. Så här är det. NM får skörda 8000 kg/hektar från sin mark (det finns ju faktiskt hus som äger ansenliga hektar). RM får ta ut 9700 kg från sina odlingar (oavsett vem man säljer till eller om man använder själv).

Betalning? För de första 8.000 hektaren är det som vanligt, dvs betalning uppdelat över ett år i kvartal. Den sista 1.700-batchen kommer att betalas i november 2010 (det är det nya).

Reserven? Vet faktiskt inte exakt, men om du inte plockade ut upp till max förra året så kan du "rulla över" den outnyttjade andelen och fylla upp årets kvot. Detta kan definitivt användas till reserven. Övriga aspekter låter jag vara osagt eftersom jag inte är 100% säker.

Hoppas ovan belyser
/Kåre

Per and Britt, BKWine sa...

Det är lite märkligt det där med uttaget, men ingen magi i siffrorna.

Skördar man 14 000 kg per hektar så är det förvisso begränsat enligt reglerna hur mycket man får ta ut. Men var är logiken i resonemanget från odlarna (som du refererar till)? Ur 4000 kg druvor får man pressa 2550 liter. Med andra ord, ur 14 000 kg får man pressa 8925 liter, vilket med andra ord blir 90 hl/ha. Ganska mycket även om det är begränsat enligt reglerna. Till det kommer sen druvorna som används till reservvin.

Om jag inte helt mistar mig så ligger reservvins-kvoten ovanpå de 14 000 tillåtna kilona (som det var, eller ovanpå årets 9700kg). Då kommer uttaget upp en bit till.

Sen är det inte ovanligt att man låter stockarna producera lite extra, för att ha lite marginal ifall det skulle bli dåligt väder eller sjukdomar. Druvor som man sen bara släpper ner på marken om man besparas sjukdomar och dåligt väder. Så en druvbelastning på gott och väl över 100 hl/ha är nog inte ovanligt.

Det blir ju ett trist år i år för odlarna, eftersom de har alla dessa druvor på stockarna men bara kommer att få använda 9700 kg (62 hl/ha). Men rankorna har säkert tillåtits producera de ”vanliga” 14 000 – 16 000 kg som är brukligt. Så det blir tonvis med druvor (kanske 40 % av totalen) som bara lämnas på marken. Men kanske får de en extra stor reservkvot som de kan använda dem till?

Men sen är det ju förstås så att ett vitt vin är lite mer ursäktande för överdrivna uttag jämfört med ett rött, som inte på samma sätt tål överproduktion.

Men det som förbryllar mig mest är varför Champagne inte har problem med konkurrensmyndigheterna. Det hela fungerar ju ungefär som oljekartellen OPEC.

-Per

Kåre Halldén sa...

Logiken i resonemanget från odlarna ligger i att kvaliteten är säkerställd på detta vis, och att den slutliga kvaliteten är det viktigaste. (sedan kan man ju hålla med eller inte).

Och vad beträffar EUs konkurrensmyndighet så gick de in 1987 och bestämde att centralt satta druvpriser inte längre fick förekomma i Champagne (som de ju gjorde fram till dess). Själva uttagsbiten hamnar på bordet kvalitetskontroll. (och även här kan man ju förstås motargumentera)

Kåre Halldén sa...

Reservviner:
kompletterar ovan svar med att maxuttaget för reservviner 2009 är 4.300 kg/hektar

Per and Britt, BKWine sa...

Mycket intressant. Tack for info.

Så med det kommer vi upp till 14 000 kg/ha...