onsdag 2 september 2009

LIVE från Champagne, onsdag 2 september

Idag besökte jag den glömda staden ...

Mycket riktigt tittade solen fram idag. En hel del moln försökte stoppa strålarna, men för det mesta vann ljuset och bidrog till en behaglig temperatur på strax över 20 grader.


Större delen av dagen tillbringade jag i Marie Caroline och Jean-Claude Fourmons gentila sällskap, från det familjeägda champagnehuset Joseph Perrier. Huset är det största och ledande i Châlons-en-Champagne, den tredje och ofta bortglömda staden i Champagne, som alltid hamnar i Reims och Épernays skugga. En anledning till detta är avsaknaden av odlingar kring Châlons, som du når en med halvtimmes bilfärd öster om Épernay.
Vi började med att träffas i Cumières, en pittoresk Premier Cru-by, belägen strax väster om Épernay, intill Marneflodens bank. På bilden överblickar ni Joseph-Perriers vackra och privata park som tillhör huset i bakgrunden. Allra längst bak, några av Joseph Perriers odlingar i Cumières som totalt uppgår till cirka 12 hektar i byn, framför allt pinot noir. I förgrunden, den eleganta madame Fourmon.

Det här är Chris. Han ansvarar för Joseph Perriers odlingar i Cumières. Chris är engelsman och kom till Champagne för många år sedan för att vara med på skörden. Han är fortfarande kvar ...

Efter att vi lämnade Cumières körde vi raka vägen till Châlons och därefter en ordentlig promenad i husets gallo-romerska källare om totalt fyra kilometer. Jag har sett många källare genom åren, och dessa var några av de allra mest imponerande och fantasieggande.

I provningsrummet hänger förstås grundaren porträtterad. Joseph Perrier grundade huset 1825 och blev sedan borgmästare. Huset har behållit namnet Joseph Perrier, trots att det var tre generationer sedan den nuvarande ägarfamiljen köpte upp huset.

Med stort nöje provade vi oss igenom samtliga champagner i Joseph Perriers utbud. Samtliga av mycket hög kvalitet; bra struktur, eleganta och komplexa viner, allt ifrån huschampagnen Cuvée Royale, till prestigechampagnen Josephine.

Slutligt omdöme: En varm rekommendation, passa på och beställ Joseph Perrier på valfritt Systembolag.

Inga kommentarer: