Idag har vi provat världens lyxigaste champagne, Armand de Brignac.
Först en bild på gårdagsaftonens huvudrätt, skogsduva med kantareller och kålrot, bland annat.
Efter morgonens besök hos Mercier ...
...åkte vi hem till småproducenten Alain Bernard, där fjärde generation Bernard, Isabelle och Benoît, tog emot med öppna famnen. Efter den obligatoriska rundvandringen i de små källarna (inga 18 kilometer som hos Mercier), dukade Isabelle upp en av Champagneregionens specialiteter, späcksallad, åtföljt av perfekt mognade ostar från Epernays äldsta ostbutik, La Cloche à Fromage. Isabelle hade även bemödat sig med att baka en munvattnande äppelkaka. Allt sköljdes ned med smakprov från husets samtliga champagnesorter. En återkoppling blev ett kärt återseende av roséchampagnen vi avnjöt till duvan på Les Grains d'Argent kvällen innan.
Mitt i skyfallet åkte vi sedan till Chigny-les-Roses, där vi som första svenskar fick besöka Armand de Brignacs hemliga lagringsrum trettio meter under jord. Därefter följde en provsmakning av Armand de Brignac-familjen: Brut Gold, Blanc de Blancs och Brut Rosé, tillsammans med, och hemma hos, familjeöverhuvudet Jean-Jacques Cattier, sonen Alexandre Cattier och den mycket sympatiske exportchefen Philippe Bienvenue.
Armand de Brignac Brut Gold (guldflaskan) kommer snart att få ett mycket speciellt omnämnande, som jag tyvärr ännu inte får berätta om.
Om tre minuter åker bussen för kvällens middag - programmet har hittills tillåtet sällskapet en total vilotid om 12 minuter.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar