fredag 4 september 2009

LIVE från Champagne, fredag 4 september (del 1)

Allting har en baksida ...

Om en halvtimme tar vi bussen till dagens första besök och provning. Champagne Mercier är det enda riktigt stora champagnehus på schemat. Grundaren, Eugène Mercier, var i sanning en fascinerande person. Något av ett PR-geni och långt före sin tid när han i slutet på 1800-talet lyckades etablera sin champagne som en av de riktigt stora genom hejdundrande reklamkupper.

Som till exempel när han lät bygga den här tunnan, världens största champagnetunna, som rymmer över 200.000 liter och som han lät forsla med hjälp av 24 dragoxar till världsutställningen i Paris 1889 (han fick andra pris, du vet väl vad som knep förstaplatsen?)

Tunnan står idag i Merciers huvudentré och den är inte bara omtalad för sin storlek, utan även för den fantastiskt snidade skulpturerna av den stora skulptören Gustave Navlet.

Personligen tycker jag att baksidan är mer intressant. Här finns olika vapensköldar och symboler för några städer och byar i Champagne. Med andra ord, de viktigaste orterna i distriktet i slutet på 1800-talet, sett med Merciers ögon. Uppifrån och ner från vänster: Epernay, Avize, Chalons-en-Champagne och Reims. Uppifrån höger: Aÿ, Vertus, Epernay (igen) och sist symbolen för regionen Champagne. I mitten, fyra symboler för vardera årstid.

Det du.

Inga kommentarer: