tisdag 1 september 2009

LIVE från Champagne, tisdag 1 september


Äntligen åter i Champagne.
Och äntligen har jag åter (det möjligen tvivelaktiga) nöjet att få lyssna på fransk rap på Champagne FM (97.50) på bilradion. Det har regnat non-stop sedan ankomsten till Charles de Gaulle imorse. Här, mitt i myllan, och cirka två veckor från skörden, är man dock glad över regnet. Det har i princip varit varmt och torrt sedan slutet på juli. Lite regn (20 mm idag) "broilar upp" druvorna och gör arbetet lite enklare vid pressning. Ni som kommer ner på torsdag för SPRUCE UP!s Champagne-resa behöver dock inte oroa er - det soliga vädret kommer tillbaka redan imorgon, sägs det.

Checkade in på hotellet Les Grains d'Argent i Dizy, strax utanför Épernay. Gången som leder till entrén dignar av lavendel. Doften är kompakt, men på ett trevligt sätt, inte kväljande.

Till lunch: grodlårsravioli på hotellet. I bakgrunden kikar ett glas rosé-champagne fram (från Billécart-Salmon). Lite väl mycket mynta i eftersmaken.

Under sena eftermiddagen har jag hunnit med ett producentbesök hos en småodlare som rekommenderades mig av några medlemmar i Champagne-klubben för en tid sedan. En av deras champagner visade sig vara en riktig fullträff. Bestämde på stående fot att den måste ingå i den kommande nyårslådan. Mycket upplivande.

Var även på turistbyrån i Épernay för att hämta upp kartor åt resegänget som anländer torsdag. Personalen i den nyligen renoverade lokalen vid Avenue de Champagnes början (snett mittemot Moët & Chandon) har alltid varit mycket tillmötesgående. Dessutom brukar Turistbyrån oftast ha någon sorts champagnerelaterad utställning i ett av rummen, vilket ibland kan vara intressant. Just idag handlade det om olika flaskstorlekar.

Bredvid Turistbyrån ligger för övrigt det vackra Hotel de Ville.

Just nu, efter nio på kvällen, har det hunnit bli beckmörkt. Men strax efter sju, när regnet upphörde, tittade solen äntligen fram. Bilden tagen utanför restaurang Royal Champagne i Champillon (där jag passerade för att kontrollera att allting var på spåret inför lördagens middag) får avsluta dagens inlägg.

Inga kommentarer: