måndag 6 december 2010

Nyårsmenyn 2010 - dessert

Att dricka till:

Veuve Moisans Rosé Brut, art nr 77367-01, pris 84 kr

Macarons med smak av kryddnejlika och ananascurd

Har du tagit dig igenom menyn ända hit kan du med gott samvete beställa dina Macarons på http://www.macarong.se/_web/flash.php Enligt Sebastien Boudet så är det ju tydligen i princip omöjligt att få till egna macarons (även om jag sett att han har kurser på Matlabbet vid Hornstull). Men för dig som har vad som krävs kommer här ett recept att pröva lyckan med!

3 dl florsocker

3 dl finmald skållad mandel

3 stora ägg

½ dl strösocker

2 1 tsk vaniljsocker

½ krm mald kryddnejlika

lite salt

vetemjöl att doppa i

Gör så här:

Värm ugnen till 150 grader. Blanda florsocker och den skållade malda mandeln i en skål. Rita upp rundlar på ca 3,5 cm på två stycken bakplåtpapper. Vipa äggvitorna med lite salt i en skål med elvisp till de rest sig. Vispa därefter i strösockret lite i taget till du fått ett fast skum. Blanda varsamt i socker och mandelblandningen. Lägg smeten i en sprits och spritsa på dina rundlar. Grädda med ugnsluckan på glänt i 20-25 minuter, de ska fortfarande vara mjuka men botten ska ha torkat. Låt svalna ca fem minuter på pappret innan du försiktigt petar loss dem och läger dem på ett galler för att svalna helt.

Ananascurd

75 g smör

3 äggulor, lätt vispade med lite socker

½ burk krossad ananas

1.5 dl strösocker

½ msk limesaft

Gör så här:

Blanda allt i en tjockbottnad kastrull och värm under uppvispning i värmebad till du får en tjock kräm. Låt svalna.

Montera dina macaron genom att bre lite curd på varje maränghalva och fäst en annan halva på. Håller 1 vecka i kylskåp.

Inga kommentarer: