måndag 6 december 2010

Nyårsmenyn 2010 - huvudrätt

Ugnsstekt ankbröst med mole och sötpotatisrösti

Att dricka till:

Champagne Locret-Lachaud, Cuvée de l'Abbatiale (1 av 3 champagner i Nyårslådan 2010, art nr 477023-09, pris 1098 kr)

Äntligen får du användning för hela ditt kryddskåp! Jag provade att följa originalreceptet från Frida Kalhos kokbok slaviskt; jisses vad starkt det blev. Förmodligen var det fel chilisorter så jag har gjort om receptet efter vad som relativt enkelt går att få fatt i och i enlighet med min smak. Gör gärna molen någon dag i förväg så den får mogna under natten. Den blir även lite starkare då så om du inte vet att dina gäster är tokiga i stark mat så uppmanar jag till försiktighet. Du kan enkelt röra i lite chilipasta innan servering om den känns för mesig. Dessutom har jag använt mig av några andra små genvägar och förenklingar. Boken är dock värd att äga http://www.amazon.com/Fridas-Fiestas-Recipes-Reminiscences-Frida/dp/0517592355

Mole (nästan från Oxaca)

2 medelstarka chilifrukter, urkärnade

50 g smör

½ gul lök

3 vitlöksklyftor

2 torkade sockerkaksskivor eller annat sött bröd (vetebröd eller tiramisukex)

2 msk skållad mandel

2 msk jordnötter

2 msk sesamfrö

1 msk pumpakärnor

½ kanelstång

1 krm spiskummin

1 krm mexikansk oregano

1 krm mejram

½ krm anisfrö

2 svartpepparkorn

2 kryddnejlikor

några korianderfrön

3 msk gula russin

60 g mörk choklad

1 burk krossade tomater av god kvalitet

2 dl hönsbuljong

socker och salt

Gör så här:

Stek chilifrukterna hastigt i smör men se till att de inte bränner. Lägg dem i en kastrull och slå på vatten så det täcker. Koka upp och sjud ett par minuter. Fräs lök och vitlök i samma smör som chilin. Tillsätt söndersmulad sockerkaka, nötter, frön, russin och kryddor. Låt fräsa i ett par minuter så det rostas och doftar. Blanda i tomater, buljong, chili och kakao. Smaka av med salt och socker. Koka i ca 30 minuter, späd med vatten om det behövs. Smaka av. Ta upp kanelstången och mixa resten med stavmixer, om du vill kan du sila molen för att få en helt slät sås. Låt mogna i kyl över natten. Blanda i flottet från ankbrösten för att blanka av såsen när du värmer den för servering.

Ugnsstekt ankbröst

Här finns en bra beskrivning av hur du kan tillreda ankbröstet:

http://www.tasteline.com/recept/Ugnstekt_ankbrost_med_rodvinsas__for_2_pers_

Om du vill kan du steka två förkokta majskolvar bredvid ankbrösten och dela varje i tre bitar och servera som tillbehör.

Rösti på sötpotatis

2 sötpotatisar

salt och chipotle

Gör så här:

Riv sötpotatisarna på fina sidan på rivjärnet, blanda med chipotle och salt. Stek i plättläggen i majsolja. Går att förbereda på morgonen och värma på, även om de tappar något i fräschör.

Inga kommentarer: