måndag 21 november 2011

Nyårsmenyn 2011 - förrätt II

Sashami på fjällröding och sikrom serverad på tallrik av is, pepparrotscrème

400 g fjällrödingfilé
1/2 dl salt
1/2 dl socker
100 g sikrom
100 g löjrom
1/2 msk fransk senap
Svartpeppar
salt
2 dl crème fraiche
1/2 msk riven pepparrot
lite rivet citronskal
1 finhackad rödlök
toast
4 gelatinblad
3 dl vatten
bröd som är gott att rosta
citron

Lägg gelatinblad i vatten så de blir mjuka. Krama ut vattnet och smält på låg värme i ett par msk vatten. Blanda med vatten och fyll i 6 asiettstora formar. Jag tog tre stycken Big Pack kartonger (ja, sådana finns även i mitt kök) som jag sedan delar. Frys in i minst ett par timmar. Om du vill kan du lägga in några vackra dekorationer. Syftet med att frysa in gelatin är att när du sedan serverar på istallriken så kommer isen " hålla formen" även när den smälter.
Skiva fjällrödingen och sockersalta den ett par timmar före servering.
Blanda crème fraiche, riven pepparrot, senap och rivet citronskal. Smaka av med salt och peppar. Finhacka rödlök.
Vid servering arrangerar du rödingskivorna, rommen, citronklyftan och löken på istallriken. Om du vill kan du lägga löken i en liten äggkopp om den tenderar att fastna. Rosta brödet. Servera omdedelbart!

Inga kommentarer: