söndag 30 maj 2010

Rapport från Charles de Gaulle - dag 3 och 4 på vårresan

Lördagens schema var så pass aktivitetsfyllt att jag tyvärr inte hunnit uppdatera bloggen förrän nu, sittande på Charles de Gaulle efter att ha sagt farväl till alla nya och gamla vänner som avverkat en magisk helg i Champagne. Särskilt magiskt var det förstås för Anna som inte hade en aning om Andreas frieri under gårdagens middag. Än en gång, ett stort grattis till det nyförlovade paret (se vidare nedan).


Lördag morgon tillbringade vi i Premier Cru-byn Mareuil tillsammans med småproducenten Fabrice Pouillon. Bland Fabrices många fina champagner återfinns (som bekant för många) hans hyllade, men i produktion ytterst begränsade, prestigechampagne La Fleur de Mareuil (Mareuils blomma). Med illa dold upprördhet berättade Fabrice att ett av de stora husen (ingen nämnd, ingen glömd) via advokater kontaktat honom och meddelat att de nu patentskyddat prefixet "La Fleur de" (hur man nu kan göra det). Fabrice har bett att träffas personligen för att diskutera saken - de befinner sig ända i stort sett nästgårds - men total tystnad. För att göra en lång historia väldigt kort så har Fabrice tvingats bestämma sig för att byta namn på sin prestigechampagne från årsskiftet (de legala kostnaderna, trots att han troligen hade vunnit, skulle bli alltför betungande). Så från och med 2011 heter champagnen La Coeur de Mareuil (Mareuils hjärta). Nedan ser ni Fabrices press.


För lunchen begav vi oss ner till hjärtat av Côte des Blancs. På restaurang Le Mesnil, i byn med samma namn, hade man faktiskt en rejäl rea på prestigechampagner, vilket alla som har koll på svenska restaurangpriser för dessa viner kan intyga.


Efter maten var det dags för nästa producentbesök, fortfarande i Le Mesnil. Eftersom Damien på champagne Michel Rocourt började servera den ena chardonnayn efter det andra (bland andra ekfatsprov och en a-la-minute degorgerad champagne) hann vi precis till hotellet och byta om innan det var dags att åka upp på Reimsberget för middag hos producenten François Huré (till höger nedan).


François gode vän Olivier (i mitten ovan), som till vardags är kock på Le Meridien i Paris, hade specialkomponerat en sexrättersmiddag med särskilt utvalda champagner av diverse årgångar från 1982 och framåt. Det var till dikalven som Andreas överraskade med ett vackert tal och föll på knä (Anna sa ja).


Efter ett fåtal timmars sömn (och ett försvarbart antal lådor champagne att bära på) stannade vi morse (söndag) till ute bland vinodlingarna och fick en snabbkurs i hur man sköter rankorna.


Till alla som var med och förgyllde dessa dagar: ett stort tack!


lördag 29 maj 2010

Gårdagens middag på Kronhjorten (Le Grand Cerf)

Till gårdagskvällens middagschampagner på stjärnkrogen Le Grand Cerf i Montchenot åt vi följande (fyra timmar senare var vi mätta):

Tre olika varianter på tomat, bland annat gazpacho med senapsglass.

Åtföljt av löskokt äggula med en sås på sherryvinaigrette.

Meloninklädd hummer med sötsyrlig vinaigrette

Och så en kräftsufflé. Sufflén åtföljdes av piggvar på champagnesås (bild saknas).

Därefter var det dags för anka på honungsås och tillbehör.

Avslutning med jordgubbs- och rabarberdessert.

Och så till sist lite tilltugg till kaffet.

fredag 28 maj 2010

Bilder från Armand de Brignac



Nu är vi precis tillbaka från att ha besökt Champagne Cattiers källare i Montagen de Reims. Eftersom solen tittade fram kunde vi samlas utomhus på terassen med trädgården som bakgrund och avsmaka följande tre champagner: Armand de Brignac Brut Gold, Blanc de Blancs och Brut Rosé.

Armand de Brignac Brut Gold - världens bästa champagne - hittar du på Systembolaget med artikelnummer 95154-01, pris 2198 kronor.

Champagneresan dag 2 - ingen rast, ingen ro

Fredagens program är fullspäckat.

Om en timme ska vi vara hos Moët & Chandon, världens största champagnetillverkare. Rundtur med avslutande provsmakning av fyra olika champagner.

Sedan åker vi hem till paret Bernard i Premier Cru-byn Dizy, som driver familjefirman Alain Bernard. De alltid så generösa Isabelle och Benoit bjuder på lunch. Isabelle har lovat att laga sin famösa späcksallad - tillika Champagneregionens kanske mest typiska maträtt. Givetvis ska vi också hinna med en rundtur i källaren och avsmakning av diverse champagner.

Efter lunchen beger vi oss upp på Reims-berget och till Chigny-les-Roses. Här huserar Champagne Cattier, som ju tillverkar Armand de Brignac, rankad av tidskriften Fine Champagne som världens främsta champagne i en blindprovning med över 1000 champagner. Det ska bli trevligt att återigen träffa våra vänner i Cattier-familjen - patriarken Jean-Jacques med sonen Alexandre - samt exportchefen Philippe Bienvenue.

Som avslutning på dagen blir det middag på stjärnkrogen Le Grand Cerf i Montchenot (ligger mitt emellan Reims och Épernay). Återkommer med middagsrapport imorgon bitti.

Gårdagens middag på Chez Max

Förrätt: Liten gryta med pilgrimsmusslor, rotfrukter, vildsparris och champagnesås.
Att dricka till: Från småodlaren Dzieciuck i Grand Cru-byn Oger, Vve Eléonere, cuvée Symphonie Blanc de Blancs

Huvudrätt: Ankbröst med svampsås och diverse tillbehör.
Att dricka till: Från småodlaren Henri Giraud i Grand Cru-byn Aÿ, Hommage François Hemart.

Ost (förstås)

Dessert: en charlotte gjord på Reims rosa kaka och marc de Champagne
Att dricka till: Från kooperativet Nicolas Feuillate, Cuvée 225 rosé, millésime 2004

torsdag 27 maj 2010

Champagneresan dag 1 - Pol Roger och Chez Max

Om ett par timmar ska jag vara utanför tågstationen i Reims för att hämta upp gänget som ska avnjuta en lyxbubbelhelg i Champagne.

Direkt från stationen åker vi till Épernay för en guidad VIP-visning med provsmakning hos Pol Roger.

Kvällens champagnemiddag kommer att intas på den gemytliga familjerestaurangen Chez Max - en föga känd pärla bland utsocknes besökare, men däremot en favorit hos lokalbefolkningen. Det blir bland annat musslor, anka och en dessert gjord på Reims rosa kaka och ratafia. Och så ost. Förstås.

onsdag 26 maj 2010

Väderomslag och medeltidstortyr

I motsats till gårdagens sol med tropiska temperaturer har vädret slagit om rejält här i Champagne. Lite solglimtar under dagen, men annars mest molnigt och en hel del regnskurar. I avsaknad av sol och värme har jag passat på att ordna med en del praktiska göromål inför morgondagens ankomst av resegänget och långhelgen i lyxbubblornas hemland i SPRUCE UP!s regi.

Dock har jag hunnit med ett trevligt besök på 1500-talsslottet i Montmort. Speciellt uppskattade jag de välbevarade medeltidsdetaljerna. Om man till exempel skulle få för sig att försöka klättra uppför södra muren möts du av denna skräckinjagande drake. Då blir man garanterat så pass rädd att man trillar ner.

Och spetsas av denna, mindre trevliga, järnspiksbukett.

tisdag 25 maj 2010

Min kompis Sylvie har byggt ett upplevelsecenter


Idag har jag besökt Sylvie Gérard-Maizieres - champagnetillverkande småodlare i byn Trépail mitt i Champagnes mylla - som har byggt ett upplevelsecenter. Det tog två år att färdigställa och invigdes för en månad sedan. Pré en Bulles är namnet och det ligger som sagt i Trépail.
Inne i centret finns det små robotdockor som berättar allt du behöver veta om Champagne och champagne. Sedan tittar man på en film där en android-version av Dom Pérignon agerar berättare. Bara en sån sak.
Helt klart är att höstens champagneresa (7-10 oktober) kommer att ha ett besök till Pré en Bulles som givet inslag.

fredag 14 maj 2010

Nu även på Facebook

Från och med nu finns SPRUCE UP! Champagneklubb även på Facebook. Dela med dig av dina champagnebilder, filmer och annat bubbligt som ger glädje i vardagen.

tisdag 11 maj 2010

Spurs festar i stil

Minns du Osvaldo Ardiles?
Efter flera decenniers väntan har Tottenham, äntligen, tack vare fjärdeplatsen i Premier League, fått chansen att spela i det europeiska finrummet.
För den uppmärksamme läsaren av The Mirrors nätupplaga framgår det att endast den bästa champagnen är god nog när det blev dags att fira Champions Leaugue-kvalplatsen:

lördag 8 maj 2010

Varde ljus!




Här kommer ett inredningstips, tillika bilder på min senaste lampa, som nu äntligen är färdigtillverkad:

1. Ta en champagnebutelj. I det här fallet har Joseph Perriers vackra prestigechampagne - Josephine - fått agera lampfot.
2. Låt en glasmästare borra hål för sladden (väntetid 2,5 vecka)
3. Låt installera lampfästet på flaskhalsen (görs av en lampingenjör, väntetid cirka 2 veckor)
4. Välj lampskärm. I det här fallet från Laura Ashley (tidsåtgång cirka 45 minuter)