tisdag 22 december 2009

Tips: Champagnebar och boksignering i mellandagarna

Här är ett tips om du befinner dig i Stockholm i mellandagarna:

Varuhuset PUB vid Hötorget öppnar en temporär champagnebar på tredje våningen med huset Nicolas Feuillates champagner på menyn, under temat Champagne Lovers.

Sista dagen, onsdag den 30/12, blir det stor avslutning då bland annat den allsidige riksdagsmannen Fredrick Federley viger de som vill i barens kärlekskapell.

För dig som redan ingått äktenskapsband kan jag tipsa om att undertecknad kommer att finnas på plats mellan klockan 13-16 den 30/12 för att signera Champagne-böcker, bland annat boken Följ med till Champagne som nyligen fått Gourmand World Cookbook Awards för 2009 års bästa svenska bok om franska viner.

För öppettider och övrig information, klicka här.

Väl mött.

onsdag 16 december 2009

Ytterligare 36 buteljer av världens bästa champagne


I början av november släpptes 60 flaskor Armand de Brignac Brut Gold - nyligen utsedd till världens bästa champagne av tidskriften Fine Champagne - på Systembolaget. Dessa flaskor tog (förstås) slut inom loppet av några dagar. Glädjande nog kan jag berätta att ytterligare 36 buteljer har kommit till Sverige och finns tillgängliga från och med den 16/12. Buteljer kommer att finnas på hyllan på landets samtliga tre Vinkällarbutiker i Malmö, Göteborg och Stockholm, men kan beställas till valfri Systembolagsbutik. Artikelnummer är 95154-01 och priset 2298 kr (750 ml).

OBS - det är endast du som är läser bloggen som får den här informationen. Detta är en så kallad smyglansering som inte omnämns i Systembolagets informationsmaterial. Det finns med andra ord goda chanser att komma över en flaska.

måndag 7 december 2009

Sveriges bästa bok om franska viner

Jag har nyss blivit informerad om att min bok "Följ med till Champagne" (ICA Bokförlag) blivit utsedd till bästa svenska bok 2009 i kategorin "Best Book on French Wine". Det är Gourmand World Cookbook Awards som delar ut utmärkelsen. I februari nästa år går världsfinalen av stapeln i Paris där vinnarna från olika länder gör upp om titeln Bäst i världen.

Läs mer om boken genom att klicka här.

torsdag 26 november 2009

Cheesecake på getost med hjortron- och havtornsgelé

Grand finale! Lite sträv och lagom söt för oss med fullvuxen smak.
10 digestive kex
100 g smält smör
250 g getost av chevretyp
3 dl creme fraîche
3 ägg
1,5 dl strösocker
200 g frysta hjortron
100 g frysta havtorn
2 dl socker
2 tsk vaniljsocker
1 kanelstång
5 gelatinblad smälta i lite vatten
Smula sönder kexen och blanda med smöret. Tryck ut i en form med löstagbar botten. Grädda i 200 grader i ca 10 minuter. Mixa under tiden getost och creme fraîche, blanda i ägg, socker och vaniljsocker. Häll försiktigt ostblandningen över digestivebottnen, är du för häftig kommer smulor blanda sig i ostblandningen. Ett tips är att hälla över en slev så strilar den sakta ner. Sänk ugnsvärmen till 175 grader och grädda i ca 35 minuter eller till ostblandningen precis stelnat. Låt svalna. Koka upp bär och socker tillsammans med kanelstången. När cheesecaken svalnat häller du gelatinet i bären och slår bärblandningen över kakan. Låt stå i kylskåp, gärna över natten.

onsdag 25 november 2009

Fasan med risotto på blomkål och cheddar

Vi diskuterade länge om vi skulle ha fasan som huvudrätt då den kanske inte alltid ligger i frysdisken hos din lokala handlare. På en vanlig ICA eller Coop ska den dock gå att beställa från Polarica. Vi hoppas att det stämmer! Kombinationen blomkål och cheddar talade min syster sig varm för då vi fotade julbord hemma hos oss för sydsvenskan. Därefter snubblade jag på den igen då Kåre skulle visa Jamie Olivers Iphoneapplikation och igen då en kollega berättade om sitt förflutna som kock i Wales. Inom loppet av två veckor! det måste vara meningen att den ska in i vår nyårsmeny.
Fasan med risotto på blomkål och cheddar, 6 personer
2-3 fasaner (om alla måste äta bröst bör ni ta tre men köttet räcker gott och väl från två)
1 morot
1 gul lök
1 rotselleri
2 lagerblad
5 hela vitpepparkorn
Salt
Koka fasanerna med rotfrukter och kryddor i ca 40 minuter. Sila bort buljongen och skär upp bröst och ben som arrangeras på ett fat. Täck med folie.
2 dl risottoris
4 finhackade chalottenlökar
1 litet blomkålshuvud, delat i små buketter
1/2 msk sambal
2 dl riven lagrad cheddar
100 g smör

Fräs löken i lite smör, lägg i blomkål och ris samt späd med buljongen från fasankoket. Koka risotton medan ni äter förrätten i ca 15 minuter. Därefter rör du och spär med mer vätska om så behövs i ca 10 minuter medan du värmer på fasanen i ugnen. Precis före servering rör du i smör och ost. Servera gärna med gräna bönor och hjortron och havtornssylt.

tisdag 24 november 2009

Förrätt- en lite annorlunda toast Skagen

Vem säger nej till en toast Skagen? Väldigt få i min bekantkapskrets! Den här har vi piffat till med pepparrot och citronrasp samt forellrom. Det är ganska härligt att trycka upp de lite större romkornen mot gommen och låta sältan droppa ner på tungan. Dessutom passar de fint till vår nyårslåda. För att framhäva den lite rustika karaktären hackade vi inte räkorna alls, men det är ju en smkaksak...
Toast Skagen med pepparrot och citron
6 skivor av ditt favoritbröd
4 hg räkor med skal, skalade
1/2 - 1 msk riven färsk pepparrot
Rivet skal av 1 citron
lite hackad dill
2 dl creme fraîche
50 100 g forellrom

Blanda räkor med allt utom bröd och rom. Rosta eller smörstek brödskivorna precis före servering. Toppa med romen och servera omedelbart.

måndag 23 november 2009

Nyårssupé - vi börjar som vi slutar


Nyårsafton en magisk kväll som allt som ofta firas i goda vänners lag. Vi inspirerades av att året börjar som det slutar och skapade en meny på samma tema. Våra utgångspunkter var hjortron, havtorn och getost. Eftersom vi även haft en hel del festligheter under året, bland annat Kåres 40-årsdag, slängde vi in lite hjortron och havtorn även i huvudrätten.
Dessa recept får du dock vänta på några dagar. Särskilt desserten är en personlig favorit eftersom den inte är så söt. Vår meny är beräknad för 6 personer.

2 x aptitretare
Canapé med hjortron, getost och rökt hjortstek
150 g getost av chevretyp
2 dl creme fraîche (vaLfri fetthalt)
1 dl lätt vispad grädde
4 skivor kavring
2 msk hjortron
lite hackad bladpersilja
3 msk strimlad hjortstek
1 gelatin blad smält i lite vatten
Lägg kavringskivorna i botten på en plastask om ca 10x15 cm. Mixa getost och creme fraîche. Blanda i grädde, hjortron och persilja. Blanda i gelatinet. Låt stå över natten. Ta ut små rundlar med ett canapémått, tryck ut dem underifrån för att få dem snygga. Toppa med strimlad rökt hjortstek eller annat rökt kött.

Canapé med trattkantarell, apelsin och rökt hjortstek
4 skivor kavring
3/4 dl hackade, lätt smörfrästa trattkantareller
rivet skal av 1/2 apelsin
salt och peppar
lite hackad bladpersilja
2 dl lätt vispad grädde
2 gelatinblad, smälta i lite vatten
Lägg kavringen i en form som i receptet ovan. Blanda alla ingredienser, häll sist i gelatinet. Låt stå över natten. Ta ut små rundlar med ett canapémått, tryck ut dem underifrån för att få dem snygga. Toppa med strimlad rökt hjortstek eller annat rökt kött.

fredag 20 november 2009

Nyårsmenyn unplugged

I veckan har vi fotograferat SPRUCE UP!s kommande nyårsmeny.
Här är lite bilder "behind the scenes".







torsdag 12 november 2009

Nyårsmenyn planeras


Idag var jag och SPRUCE UP!s matexpert Malin Winbladh på Hötorgshallen i Stockholm. Uppdrag: finna inspiration till årets nyårsmeny. Malin arbetar utifrån grundtesen "fasan". Hela menyn behöver dock vara klar till nästa vecka. Då ska nämligen samtliga färdigställda rätter fotograferas.

Givetvis utgår vi från frågan "vad ska vi äta till ...?", och inte "vad ska vi dricka till ...?" Vilka champagner vi ska dricka till nyårsafton är nämligen redan bestämt. Och gudskelov går det bra att beställa årets nyårslåda redan nu. Läs mer om detta genom att klicka här.

tisdag 3 november 2009

Klara, färdiga ...


... gå!
Från och med idag finns Armand de Brignac Brut Gold (Ace of Spades) åter i Sverige. Du kan beställa champagnen på valfri Systembolagsbutik.
Det gäller dock att skynda sig. Endast 60 buteljer finns tillgängliga. Artikelnumret är 95154-01 och priset 2298 kronor.

Är du intresserad av att veta mer om champagnen som nyligen utsetts till världens bästa? Följande film reder ut begreppen, klicka här.

fredag 23 oktober 2009

Skörderapport 2009

Då var skörden över i Champagne för den här gången. Resultatet till dags dato kan summeras i följande tre punkter:

1. Vädret har varit fantastiskt under sommaren. Både juli och augusti var varma månader utan utan regn, vilket resulterat i mycket bra och mogen frukt. Det fina vädret har fortsatt i september och hela skördeperioden har för ovanlighetens skull varit regnfri. Implikationerna av detta är att man över hela distriktet fått väldigt fin och ren frukt, helt och hållet befriad från botrytis, vilket är ovanligt. Detta innebär i sin tur fin kvalitet på druvorna vilket förstås också underlättar vinmakandet.
Socker- och syra-nivåer anses ligga bra till, även om lagringspotentialen generellt troligen blir lägre för 2009 jämfört med 2008 (pga högre syrahalter detta senare år).

2. Kvantiteter. Som tidigare rapporterats här på bloggen har skördeuttaget i år varit rekordlågt. Det har fått till följd att man mycket enklare kunnat välja ut den allra bästa frukten. Jag får ofta frågan vad som händer med de druvor som inte får användas till champagnemakandet, en fråga som aktualiseras möjligen extra mycket i år med tanke på det låga tillåtna uttaget. Här har man i stort sett två alternativ. Antingen lämnar man kvar druvorna på marken (alternativt på rankona om det bara rör sig om en eller ett par klasar) eller så pressas musten och skickas till destillerierna för tillverkning av andra alkoholhaltiga drycker, som till exempel marc eller fine (den lokala varianten av italiensk grappa)

3. Smak. De första indikationerna visar på ett bra år, om än inte fantastiskt. Möjligen lite slutna smaker med potential att öppna upp sig bättre om några år. Blir det årgångschampagner? Säkerligen hos några producenter. Dock innebär årets låga skördeuttag, i grund och botten beroende av finanskrisen (man vill producera färre flaskor), att mycket av frukten kommer att behövas till producenternas standardchampagner, vilket i sin tur försvårar möjligheten att tillverka renodlade årgångschampagner, ur en rent kvantitativ aspekt.

I korthet, rapporterat från myllan.

tisdag 20 oktober 2009

Video: La Guerre du Champagne Bling-Bling

Den populära franska TV-showen "Capital" har gjort ett inslag om Armand de Brignacs framgångssaga.

Titta på videon här, inklusive bilder från källaren (engelsk text):

torsdag 15 oktober 2009

Tre flaskor, tre storlekar


En av Champagne-klubbens många medlemmar, Rolf Hållinder i Täby, skickade in denna mycket trevliga bild.

tisdag 13 oktober 2009

Jancis Robinson om Armand de Brignac

Jag fick nyss reda på att Jancis Robinson (en av världens mest kända vinkritiker och bl a personlig vinrådgivare åt Drottning Elisabeth) har provat Armand de Brignac. Så här säger hon om upplevelsen:

“(I) shared a golden bottle, in the most extraordinarily lavish black lacquer box…with some (friends) last weekend. Now of course this is not the same as tasting a wine blind, but I have to say that I was pretty impressed. Armand de Brignac Brut Gold is extremely dense with a very stimulatingly tight bead. It’s tense and refreshing with scents in the floral / vegetation spectrum followed by real precision on the palate. I opened a bottle of one of my current favourite vintage champagnes, Pol Roger 1999 afterwards and the Pol looked a bit diffuse and ordinary.”

torsdag 8 oktober 2009

Magnum är bättre än standardflaska - myt eller sanning?


Många champagneproducenter menar att champagne smakar bäst i magnumbutelj.

Anledningen är att champagne, liksom alla viner, utsätts för oxidering. Vinet reagerar smakmässigt med det syre som fortfarande finns inuti flaskan, mellan korken och vätskan. Men i en magnumbutelj är andelen syre mindre då flaskan rymmer dubbelt så mycket. Förhållandet syre/vätska, och det lite större utrymme vinet får för att jäsa, konserverar champagnens ursprungliga smak på bästa sätt.

Nästa vecka håller Champagne-klubben provningar för att undersöka huruvida teorin överenstämmer med praktiken.

Ungefär som Mythbusters.


måndag 5 oktober 2009

Tack till Ramón Giró


Ett stort tack till Ramón Giró - utnämnd till Spaniens främste cavaproducent 2009 - för att han förra veckan gästade Stockholm.
Och framför allt - ett stort tack till alla medlemmar i Champagne-klubben som slöt upp på tisdagskvällens supercavaprovning i samarbete med Vinkällare Grappe i Stockholm. Tyvärr fick inte alla som önskade plats på provningen, men jag lovar att försöka övertala Ramón att göra om Sverigebesöket redan nästa år.

För dig som vill prova Ramóns bästa cava rekommenderas cavan Giró i Giró, artikelnummer 7721 på Systembolaget.

fredag 2 oktober 2009

Helgpyssel

Sista rycket på plommona, päronen är mogna och äpplena börjar trilla ner. Det är nu man blir bjuden till grannar och vänners fruktträdgårdar för de orkar inte sylta och safta mer. Vår trädgård är så funkis den kan vara, med endast ett tunt humuslager och en massa tallar. Inte ett enda ynka fruktträd och allt vi försökt odla vissnar ner. Men som sagt nu är man en poppis gäst hos bekanta med överflöd och jag åker så gärna över på en fika och hem med ett par välfyllda kassar i baksätet, som ni ser av receptet finkar även fallfrukt. Sylt och marmelad har ingen strykande årgång hos oss men chutney passar till nästan allt, är ett nyttigt alternativ till fet sås och en trevlig present att ha med sig när man är bortbjuden. Här kommer mitt basrecept som jag varierar allt efter tillgång och humör:
1 liter tärnad frukt (helt ok även med kantstött)
1 dl gula russin
2 skivkade lökar
1 dl äppelcidervinäger
2 dl socker
2 torkade chili
1 kanelstång
Sedan kan det hända att jag tar i: stjärnanis sechuanpeppar, kardemumma, ingefära, nejlikor eller något annat trevligt jag stöter på i mitt kryddskåp.
Koka klabbet i ca 40 minuter, rör om ganska ofta så inte chutneyn bränner i botten för då blir den inte god. Just idag blev det äpple och råsocker smaksatt med stjärnanis och kanel. Luktar himmelskt och kommer smaka finfint till nyårsmenyn. I morgon ska jag koka in päron med ingefära och saffran.

onsdag 30 september 2009

Fredagstips

Perfekt fredagsmat som går snabbt att laga utan att gräva ett alltför stort hål i plånboken. Dessutom värmer chilin skönt i höstmörkret. Sötman eller kanske något annat gjorde att även barnen gillade rätten.
Sockerstekt fläskfärs, 4 personer
3 hg fläskfärs
1/4 kålhuvud
1 liten purjolök
2 msk råsocker
2 msk fisksås av god kvalitet
Skal och saft av 1 lime
1/2 tumme riven färsk ingefära
1 stor vitlöksklyfta, finhackad
Chilipasta efter smak
Om du har fryst färsk kokos från asiataffären kan du ta i 1/2 dl
Hackad korinader, liten knippa
Finstrimla kål och purjolök, fräs i olja med färsen tillsammans med vitlök och ingefära. Strö över sockret och ta i chilin då färsen är nästan klar och stek ytterligare så sockret blir lite "karamelligt". Lägg nu i lime, ev kokos och fisksås och koka in ett par minuter, smaka av. Servera med ris eller nudlar.

tisdag 22 september 2009

Och världens främsta champagne heter ...

Nu har världens främsta champagnetidskrift, Fine Champagne, släppt 10-i-topplistan över världens bästa prestigechampagner.
En panel bestående av sommelierer och vinkritiker har blindprovat totalt 1.000 champagner och fastställt en 100-i-topplista. Listan publiceras i tidskriftens kommande novembernummer.

Under tiden får vi hålla till godo med de tio främsta platserna (som läsare av bloggen är du förstås först i Sverige med att få den här informationen):

1. 96p Armand de Brignac Brut Gold
2. 95p 2000 Dom Pérignon
3. 94p 1998 Mumm R. Lalou
4. 94p 2002 Roederer Cristal
5. 94p 2000 Egerier de Pannier
6. 94p 1998 Pol Roger Sir Winston Churchill
7. 93p 1998 Dom Pérignon Rosé
8. 93p 1999 Jacquart Blanc de Blancs
9. 93p 2002 Roederer Cristal Rosé
10. 93p NV Chartogne-Taillet Fiacre

fredag 18 september 2009

Kändisskvaller: Diana Ross


En liten dos kändisskvaller är alltid kul.
Jag kan till exempel avslöja hur det gick till när Diana Ross firade sin son Evans 21-årsdag. Festen gick av stapeln häromdagen på Guys & Dolls i Los Angeles. Och eftersom man bara fyller tjugoett en gång i livet så fick Evan fira stort. Mamma köpte en Armand de Brignac Brut Gold i metusalem-storlek (sex liter).
Priset? 17.000 dollar

torsdag 17 september 2009

Malins skaldjurslasagne


I helgen hade Malin kalas. Då bjöds det på skaldjurslasagne.
Undertecknad kan intyga att det var gudomligt gott. Framför allt passade maten perfekt till höstens nya champagne från SPRUCE UP!, Didier Rothier Brut Tradition.

Så här gör du skaldjurslasagnen (räcker till 10-12 personer)

Ingredienser

2 pkt färska lasagneplattor

600 gram färskrökt lax

2 små eller 1 stor burk kräftstjärtar

3 rejäla nävar färsk spenat

1 l crème fraîche 15% kokbar

3 dl vatten

2 burkar röd stenbitsrom

1 fryst paket hackad dill

2 msk hummemrfond

1/2 tsk starkt paprikapulver

2 dl lagrad riven ost (tex prästost)


Gör en sås på vatten, crème fraîche , hummerfond, paprikapulver, rommen (koka samman i cirka 2 minuter). Rör därefter i dillen. Ta en långpanna, lägg lite sås i botten. Varva sedan lasagneplattor, spenat, lax, kräftstjärtar och sås. Toppa med osten.

Grädda i 175 grader i 20-30 minuter tills osten fått färg och plattorna mjuknat.


Observera - receptet funkar inte med torra lasagneplattor, då de kräver längre tillagningstid i ugnen.

onsdag 16 september 2009

Världens hiphopkung på ingång


En fågel har viskat i mitt öra att Jay-Z kommer till Sverige igen.
Nästa vecka blir det bland annat partaj på lämplig nattklubb i Stockholm.

Världens ledande hiphopstjärna har beställt Armand de Brignac Brut Gold till festen.

tisdag 15 september 2009

Världens bästa champagne?

Vilken är världens främsta champagne?
Därom finns det många åsikter. Förstås. Men då och då görs det seriösa försök att besvara frågan. Oftast genom att man samlar ihop ett gäng välrenommerade vinkännare som får blindprova och poängsätta ett antal flaskor.

Från säker källa vet jag att en lista med världens främsta 100 champagner kommer att publiceras inom en närstående framtid.

Det kommer att bli mycket snack.

Jag lovar att du som följer bloggen blir först i Sverige med att få reda på svaret.

torsdag 10 september 2009

Största dramatiken på över femton år


I slutet på förra veckan utspelade sig den största dramatiken i Champagne sedan början på nittiotalet. Det var då det var dags att slutförhandla uttaget för 2009 års skörd som påbörjats i delar av regionen denna vecka.
Förhandlingsparter: UMC, intresseorganisationen för de stora husen vs SGV, intresseorganisationen för de mindre jordägarna.
Boven i dramat: finanskrisen.

På grund av den minskade globala försäljning av champagnen (drygt 30% hittills i år) vill de stora husen minska produktionen (vilken bestäms av det tillåtna skördeuttaget). Utgångsbudet från de stora husen var 7.500 kg/hektar. Odlarna, å sin sida, var inte lika pigga på att få minskade intäkter, men hade gått med på 10.400 kg/hektar inför slutförhandlingarna. Då ska man betänka att uttaget 2008 var 14.000 kg/hektar.

Av lokaltidningen l'unions förstasida framgår resultatet av förhandlingarna. Kan man tro. Det visade det sig vid närmare skärskådning att man för första gången beslutat om olika uttag för de stora husen och övriga jordägare. Husens uttag begränsas till 8.000 kg och övrigas till 9.700. Dock, de sista 1.700 kg får man vänta tills november 2010 att få betalt för.

Vad betyder då alla dessa siffror? I korthet att årets skörd kommer att ge en ungefärlig produktion av 230 miljoner buteljer (baserat på 8.000 kg), att jämföra med strax över 400 miljoner året innan.

(PS Givetvis har en av fackföreningarna utlyst demonstration - det är ju trots allt Frankrike vi pratar om. Den gick av stapeln idag, 10 september i centrala Reims, mellan klockan 9 och 12)

söndag 6 september 2009

LIVE från Champagne, lördag 5 september (del 2)


Lördagsförmiddag ute bland druvorna. Vi provar Champagnes tre olika druvsorter chardonnay, pinot noir och pinot meunier. Därefter tillbaka till François Huré för att prova direktdegorgerade champagner.

Men även Champagne-klubbens egen medlems-champagne.

Lunch på restaurang Le Cheval Blanc i Sept-Saulx. Vi får sällskap av Verzenay-producenten Jean-Paul Morel (längst till vänster) ...

... varefter vi åker till just Verzenay och provar champagner från större delen av 1990-talet.


Kvällens middag på Royal Champagne i Champillon avslutar det formella programmet.
Imorgon bitti åker vi tillbaka till Reims för vidare transport Sverige.

lördag 5 september 2009

LIVE från Champagne, lördag 5 september (del 1)


Gårdagens champagnemiddag hos Champagne Huré Frères:

Först en aperitif intill druvpressen. Champagnen Cuvée François Matthieu 1998 blandade sig med gåslever och mjuk pepparkaka.


Entréen: kräftravioli, svart tryffel och grönsakskonsommé tillsammans med en Blanc de Blancs 2003

Fisken: havsaborre med ärtpuré och jordärtskocka tillsammans med en Extra Brut

Köttet: anka med majrova, rödbeta, peppar- och jordgubbssås tillsammans med champagnen Cuvée François Matthieu 1983

Osten: tryfflad Brillat-Savarin med en röd Bourgougne

Desserten: varm chokladkaka med kanderad grapefrukt och bärkompott till roséchampagne

Sist, men inte minst, kvällens kock, Olivier från Le Meridien i Paris (vänster) och vår värd, champagneproducent François Huré.

fredag 4 september 2009

LIVE från Champagne, fredag 4 september (del 2)


Idag har vi provat världens lyxigaste champagne, Armand de Brignac.


Först en bild på gårdagsaftonens huvudrätt, skogsduva med kantareller och kålrot, bland annat.



Efter morgonens besök hos Mercier ...




...åkte vi hem till småproducenten Alain Bernard, där fjärde generation Bernard, Isabelle och Benoît, tog emot med öppna famnen. Efter den obligatoriska rundvandringen i de små källarna (inga 18 kilometer som hos Mercier), dukade Isabelle upp en av Champagneregionens specialiteter, späcksallad, åtföljt av perfekt mognade ostar från Epernays äldsta ostbutik, La Cloche à Fromage. Isabelle hade även bemödat sig med att baka en munvattnande äppelkaka. Allt sköljdes ned med smakprov från husets samtliga champagnesorter. En återkoppling blev ett kärt återseende av roséchampagnen vi avnjöt till duvan på Les Grains d'Argent kvällen innan.





Mitt i skyfallet åkte vi sedan till Chigny-les-Roses, där vi som första svenskar fick besöka Armand de Brignacs hemliga lagringsrum trettio meter under jord. Därefter följde en provsmakning av Armand de Brignac-familjen: Brut Gold, Blanc de Blancs och Brut Rosé, tillsammans med, och hemma hos, familjeöverhuvudet Jean-Jacques Cattier, sonen Alexandre Cattier och den mycket sympatiske exportchefen Philippe Bienvenue.


Armand de Brignac Brut Gold (guldflaskan) kommer snart att få ett mycket speciellt omnämnande, som jag tyvärr ännu inte får berätta om.


Om tre minuter åker bussen för kvällens middag - programmet har hittills tillåtet sällskapet en total vilotid om 12 minuter.