onsdag 30 september 2009

Fredagstips

Perfekt fredagsmat som går snabbt att laga utan att gräva ett alltför stort hål i plånboken. Dessutom värmer chilin skönt i höstmörkret. Sötman eller kanske något annat gjorde att även barnen gillade rätten.
Sockerstekt fläskfärs, 4 personer
3 hg fläskfärs
1/4 kålhuvud
1 liten purjolök
2 msk råsocker
2 msk fisksås av god kvalitet
Skal och saft av 1 lime
1/2 tumme riven färsk ingefära
1 stor vitlöksklyfta, finhackad
Chilipasta efter smak
Om du har fryst färsk kokos från asiataffären kan du ta i 1/2 dl
Hackad korinader, liten knippa
Finstrimla kål och purjolök, fräs i olja med färsen tillsammans med vitlök och ingefära. Strö över sockret och ta i chilin då färsen är nästan klar och stek ytterligare så sockret blir lite "karamelligt". Lägg nu i lime, ev kokos och fisksås och koka in ett par minuter, smaka av. Servera med ris eller nudlar.

tisdag 22 september 2009

Och världens främsta champagne heter ...

Nu har världens främsta champagnetidskrift, Fine Champagne, släppt 10-i-topplistan över världens bästa prestigechampagner.
En panel bestående av sommelierer och vinkritiker har blindprovat totalt 1.000 champagner och fastställt en 100-i-topplista. Listan publiceras i tidskriftens kommande novembernummer.

Under tiden får vi hålla till godo med de tio främsta platserna (som läsare av bloggen är du förstås först i Sverige med att få den här informationen):

1. 96p Armand de Brignac Brut Gold
2. 95p 2000 Dom Pérignon
3. 94p 1998 Mumm R. Lalou
4. 94p 2002 Roederer Cristal
5. 94p 2000 Egerier de Pannier
6. 94p 1998 Pol Roger Sir Winston Churchill
7. 93p 1998 Dom Pérignon Rosé
8. 93p 1999 Jacquart Blanc de Blancs
9. 93p 2002 Roederer Cristal Rosé
10. 93p NV Chartogne-Taillet Fiacre

fredag 18 september 2009

Kändisskvaller: Diana Ross


En liten dos kändisskvaller är alltid kul.
Jag kan till exempel avslöja hur det gick till när Diana Ross firade sin son Evans 21-årsdag. Festen gick av stapeln häromdagen på Guys & Dolls i Los Angeles. Och eftersom man bara fyller tjugoett en gång i livet så fick Evan fira stort. Mamma köpte en Armand de Brignac Brut Gold i metusalem-storlek (sex liter).
Priset? 17.000 dollar

torsdag 17 september 2009

Malins skaldjurslasagne


I helgen hade Malin kalas. Då bjöds det på skaldjurslasagne.
Undertecknad kan intyga att det var gudomligt gott. Framför allt passade maten perfekt till höstens nya champagne från SPRUCE UP!, Didier Rothier Brut Tradition.

Så här gör du skaldjurslasagnen (räcker till 10-12 personer)

Ingredienser

2 pkt färska lasagneplattor

600 gram färskrökt lax

2 små eller 1 stor burk kräftstjärtar

3 rejäla nävar färsk spenat

1 l crème fraîche 15% kokbar

3 dl vatten

2 burkar röd stenbitsrom

1 fryst paket hackad dill

2 msk hummemrfond

1/2 tsk starkt paprikapulver

2 dl lagrad riven ost (tex prästost)


Gör en sås på vatten, crème fraîche , hummerfond, paprikapulver, rommen (koka samman i cirka 2 minuter). Rör därefter i dillen. Ta en långpanna, lägg lite sås i botten. Varva sedan lasagneplattor, spenat, lax, kräftstjärtar och sås. Toppa med osten.

Grädda i 175 grader i 20-30 minuter tills osten fått färg och plattorna mjuknat.


Observera - receptet funkar inte med torra lasagneplattor, då de kräver längre tillagningstid i ugnen.

onsdag 16 september 2009

Världens hiphopkung på ingång


En fågel har viskat i mitt öra att Jay-Z kommer till Sverige igen.
Nästa vecka blir det bland annat partaj på lämplig nattklubb i Stockholm.

Världens ledande hiphopstjärna har beställt Armand de Brignac Brut Gold till festen.

tisdag 15 september 2009

Världens bästa champagne?

Vilken är världens främsta champagne?
Därom finns det många åsikter. Förstås. Men då och då görs det seriösa försök att besvara frågan. Oftast genom att man samlar ihop ett gäng välrenommerade vinkännare som får blindprova och poängsätta ett antal flaskor.

Från säker källa vet jag att en lista med världens främsta 100 champagner kommer att publiceras inom en närstående framtid.

Det kommer att bli mycket snack.

Jag lovar att du som följer bloggen blir först i Sverige med att få reda på svaret.

torsdag 10 september 2009

Största dramatiken på över femton år


I slutet på förra veckan utspelade sig den största dramatiken i Champagne sedan början på nittiotalet. Det var då det var dags att slutförhandla uttaget för 2009 års skörd som påbörjats i delar av regionen denna vecka.
Förhandlingsparter: UMC, intresseorganisationen för de stora husen vs SGV, intresseorganisationen för de mindre jordägarna.
Boven i dramat: finanskrisen.

På grund av den minskade globala försäljning av champagnen (drygt 30% hittills i år) vill de stora husen minska produktionen (vilken bestäms av det tillåtna skördeuttaget). Utgångsbudet från de stora husen var 7.500 kg/hektar. Odlarna, å sin sida, var inte lika pigga på att få minskade intäkter, men hade gått med på 10.400 kg/hektar inför slutförhandlingarna. Då ska man betänka att uttaget 2008 var 14.000 kg/hektar.

Av lokaltidningen l'unions förstasida framgår resultatet av förhandlingarna. Kan man tro. Det visade det sig vid närmare skärskådning att man för första gången beslutat om olika uttag för de stora husen och övriga jordägare. Husens uttag begränsas till 8.000 kg och övrigas till 9.700. Dock, de sista 1.700 kg får man vänta tills november 2010 att få betalt för.

Vad betyder då alla dessa siffror? I korthet att årets skörd kommer att ge en ungefärlig produktion av 230 miljoner buteljer (baserat på 8.000 kg), att jämföra med strax över 400 miljoner året innan.

(PS Givetvis har en av fackföreningarna utlyst demonstration - det är ju trots allt Frankrike vi pratar om. Den gick av stapeln idag, 10 september i centrala Reims, mellan klockan 9 och 12)

söndag 6 september 2009

LIVE från Champagne, lördag 5 september (del 2)


Lördagsförmiddag ute bland druvorna. Vi provar Champagnes tre olika druvsorter chardonnay, pinot noir och pinot meunier. Därefter tillbaka till François Huré för att prova direktdegorgerade champagner.

Men även Champagne-klubbens egen medlems-champagne.

Lunch på restaurang Le Cheval Blanc i Sept-Saulx. Vi får sällskap av Verzenay-producenten Jean-Paul Morel (längst till vänster) ...

... varefter vi åker till just Verzenay och provar champagner från större delen av 1990-talet.


Kvällens middag på Royal Champagne i Champillon avslutar det formella programmet.
Imorgon bitti åker vi tillbaka till Reims för vidare transport Sverige.

lördag 5 september 2009

LIVE från Champagne, lördag 5 september (del 1)


Gårdagens champagnemiddag hos Champagne Huré Frères:

Först en aperitif intill druvpressen. Champagnen Cuvée François Matthieu 1998 blandade sig med gåslever och mjuk pepparkaka.


Entréen: kräftravioli, svart tryffel och grönsakskonsommé tillsammans med en Blanc de Blancs 2003

Fisken: havsaborre med ärtpuré och jordärtskocka tillsammans med en Extra Brut

Köttet: anka med majrova, rödbeta, peppar- och jordgubbssås tillsammans med champagnen Cuvée François Matthieu 1983

Osten: tryfflad Brillat-Savarin med en röd Bourgougne

Desserten: varm chokladkaka med kanderad grapefrukt och bärkompott till roséchampagne

Sist, men inte minst, kvällens kock, Olivier från Le Meridien i Paris (vänster) och vår värd, champagneproducent François Huré.

fredag 4 september 2009

LIVE från Champagne, fredag 4 september (del 2)


Idag har vi provat världens lyxigaste champagne, Armand de Brignac.


Först en bild på gårdagsaftonens huvudrätt, skogsduva med kantareller och kålrot, bland annat.



Efter morgonens besök hos Mercier ...




...åkte vi hem till småproducenten Alain Bernard, där fjärde generation Bernard, Isabelle och Benoît, tog emot med öppna famnen. Efter den obligatoriska rundvandringen i de små källarna (inga 18 kilometer som hos Mercier), dukade Isabelle upp en av Champagneregionens specialiteter, späcksallad, åtföljt av perfekt mognade ostar från Epernays äldsta ostbutik, La Cloche à Fromage. Isabelle hade även bemödat sig med att baka en munvattnande äppelkaka. Allt sköljdes ned med smakprov från husets samtliga champagnesorter. En återkoppling blev ett kärt återseende av roséchampagnen vi avnjöt till duvan på Les Grains d'Argent kvällen innan.





Mitt i skyfallet åkte vi sedan till Chigny-les-Roses, där vi som första svenskar fick besöka Armand de Brignacs hemliga lagringsrum trettio meter under jord. Därefter följde en provsmakning av Armand de Brignac-familjen: Brut Gold, Blanc de Blancs och Brut Rosé, tillsammans med, och hemma hos, familjeöverhuvudet Jean-Jacques Cattier, sonen Alexandre Cattier och den mycket sympatiske exportchefen Philippe Bienvenue.


Armand de Brignac Brut Gold (guldflaskan) kommer snart att få ett mycket speciellt omnämnande, som jag tyvärr ännu inte får berätta om.


Om tre minuter åker bussen för kvällens middag - programmet har hittills tillåtet sällskapet en total vilotid om 12 minuter.

LIVE från Champagne, fredag 4 september (del 1)

Allting har en baksida ...

Om en halvtimme tar vi bussen till dagens första besök och provning. Champagne Mercier är det enda riktigt stora champagnehus på schemat. Grundaren, Eugène Mercier, var i sanning en fascinerande person. Något av ett PR-geni och långt före sin tid när han i slutet på 1800-talet lyckades etablera sin champagne som en av de riktigt stora genom hejdundrande reklamkupper.

Som till exempel när han lät bygga den här tunnan, världens största champagnetunna, som rymmer över 200.000 liter och som han lät forsla med hjälp av 24 dragoxar till världsutställningen i Paris 1889 (han fick andra pris, du vet väl vad som knep förstaplatsen?)

Tunnan står idag i Merciers huvudentré och den är inte bara omtalad för sin storlek, utan även för den fantastiskt snidade skulpturerna av den stora skulptören Gustave Navlet.

Personligen tycker jag att baksidan är mer intressant. Här finns olika vapensköldar och symboler för några städer och byar i Champagne. Med andra ord, de viktigaste orterna i distriktet i slutet på 1800-talet, sett med Merciers ögon. Uppifrån och ner från vänster: Epernay, Avize, Chalons-en-Champagne och Reims. Uppifrån höger: Aÿ, Vertus, Epernay (igen) och sist symbolen för regionen Champagne. I mitten, fyra symboler för vardera årstid.

Det du.

torsdag 3 september 2009

LIVE från Champagne, torsdag 3 september (del 2)



Alla var punktliga vid upphämtningen i Reims.

Vi gjorde ett oplanerat stopp vid katedralen (med sina ständiga renoveringsarbeten) trots att hela centrala Reims är uppgrävt för vägarbeten.

Därefter direkt till Hautvillers. Här började vi med att beundra utsikten över Cumières precis vid Marnefloden.

En kort promenad till kyrkan för att begrunda Dom Pérignons grav.

Därefter till småproducenten Locret-Lachaud, där vi provade deras fyra olika champagner i utbudet. Charlotte Locrets mamma (i solglasögon) hade förberett trevliga patéer som tilltugg.

Nu är det trettio minuter kvar till middagen. Huvudrätten blir duva med stensopp och kastanjetryffelsås. Tre olika champagner till middagen. Jacquesson Cuvée 733 till aperitif, samma champagne i magnum till förrätt och Alain Bernard Rosé Saignée till duvan. Champagnerna är förstås lokala, från byn Dizy.

LIVE från Champagne, torsdag 3 september (del 1)


Idag anländer gruppen med förhoppningsvis förväntansfulla Champagne-resenärer. Som på beställning har det småmulna vädret upphört och solen regerar.


Förmiddagen har jag tillbringat med diverse praktiska ärenden inför upphämtningen i Reims om några timmar. Bland annat var jag hos konditor Vincent Dallet i Épernay och hämtade upp en beställning av chokladmacaroons. Jag tänkte det kunde vara en trevlig välkomstmumsbit när folk anländer till hotellet senare i eftermiddag.

Vincent Dallet har för övrigt blivit utsedd till Frankrikes främste chokladmakare vid ett par tillfällen.

onsdag 2 september 2009

LIVE från Champagne, onsdag 2 september

Idag besökte jag den glömda staden ...

Mycket riktigt tittade solen fram idag. En hel del moln försökte stoppa strålarna, men för det mesta vann ljuset och bidrog till en behaglig temperatur på strax över 20 grader.


Större delen av dagen tillbringade jag i Marie Caroline och Jean-Claude Fourmons gentila sällskap, från det familjeägda champagnehuset Joseph Perrier. Huset är det största och ledande i Châlons-en-Champagne, den tredje och ofta bortglömda staden i Champagne, som alltid hamnar i Reims och Épernays skugga. En anledning till detta är avsaknaden av odlingar kring Châlons, som du når en med halvtimmes bilfärd öster om Épernay.
Vi började med att träffas i Cumières, en pittoresk Premier Cru-by, belägen strax väster om Épernay, intill Marneflodens bank. På bilden överblickar ni Joseph-Perriers vackra och privata park som tillhör huset i bakgrunden. Allra längst bak, några av Joseph Perriers odlingar i Cumières som totalt uppgår till cirka 12 hektar i byn, framför allt pinot noir. I förgrunden, den eleganta madame Fourmon.

Det här är Chris. Han ansvarar för Joseph Perriers odlingar i Cumières. Chris är engelsman och kom till Champagne för många år sedan för att vara med på skörden. Han är fortfarande kvar ...

Efter att vi lämnade Cumières körde vi raka vägen till Châlons och därefter en ordentlig promenad i husets gallo-romerska källare om totalt fyra kilometer. Jag har sett många källare genom åren, och dessa var några av de allra mest imponerande och fantasieggande.

I provningsrummet hänger förstås grundaren porträtterad. Joseph Perrier grundade huset 1825 och blev sedan borgmästare. Huset har behållit namnet Joseph Perrier, trots att det var tre generationer sedan den nuvarande ägarfamiljen köpte upp huset.

Med stort nöje provade vi oss igenom samtliga champagner i Joseph Perriers utbud. Samtliga av mycket hög kvalitet; bra struktur, eleganta och komplexa viner, allt ifrån huschampagnen Cuvée Royale, till prestigechampagnen Josephine.

Slutligt omdöme: En varm rekommendation, passa på och beställ Joseph Perrier på valfritt Systembolag.