2 dl vispad grädde
1 burk kondenserad mjölk
1 dl hjortronsylt
1/2 dl punsch
Blandas samman och fryses i muffinsplåt eller små portionsformar. Ta fram 10 min före servering.
Läs mer om detta i Sydsvenskan (klicka här)
Efter 25 år tänkte jag dock chockera släkten genom att göra den i form av en kiri-cheesecake. Vi får se hur vi tar oss igenom detta! För att mildra stöten och inleda frosseriet efter fastan (ni har väl fastat i minst 40 dagar) så bjuder vi in våra grannar på en lyxig påskfrukost och ett glas roséchampagne medan barnen letar ägg på tomten. Apropå trädgården, har nässlor, kers och ramslök tittat upp vill jag passa på att påminna om förra årets recept: klicka här.
Kiri-cheesecake
5 skivor kavring
75 g smält smör
1 burk matjessill
7 cm av det vita på en purjolök
2 kokade ägg
1 tomat
3 msk stark chilisås
1 dl creme fraiche
1 ask philadephiaost eller annan färskost (ICAs egna är ett likvärdigt och lite billigare alternativ)
3 blad gelatin
Gör så här: Smula sönder kavringen och blanda med smöret. Tryck ut i en pajform. Lägg gelatinbladen i kallt vatten. Hacka sill, ägg, tomat och purjolök. Blanda samman allt utom gelatinet. Smält gelatinbladen i ett par msk vatten och vispa ner i blandningen en tunn stråle. Låt stå i kyl ca 2 timmar eller över natten. Garnera med tunt skivade rädisor och hackad gräslök.
Foto: Magnus Ohlsson
Rågbröd med sparris, pocherat ägg och citrushollandaise (bild ovan)
4 skivor gott rågbröd, gärna på surdeg som du grillar i grillpannan
12 gröna sparrisar
4 ägg
3 msk vinäger
salt
svartpeppar
3 äggulor
150 g smör
Salt
Saft och skal av ½ citron
Lite cajennepeppar
Gör så här: Smält smöret, blanda äggulor med citronskal och saft i en liten kastrull. Vispa i det smälta smöret i vattenbad (dvs du ställer den lilla kastrullen i en större kastrull med vatten och värmer under den större kastrullen). Vispa försiktigt i smöret som en tunn stråle då du fått upp värmen i vattenbadet. Smaka av med salt och cajennepeppar. Ställ åt sidan och värm försiktigt innan servering.
Koka upp vatten i två kastruller, i den ena har du salt och i den andra vinäger. Lägg sparrisen i det saltade vattnet och koka ett par minuter. I kastrullen med vinäger knäcker du försiktigt ner äggen, om du vill kan du knäcka dem i en soppslev som du försiktigt vänder ner i vattnet. Precis som med vanliga ägg beror koktiden på hur du vill ha gulan.
Rosta eller grilla brödet och lägg ihop bröd, sparris, ägg och skeda över såsen. Servera med flingsalt och svartpeppar i kvarn.
Minipavlova med späda rabarber
3 äggvitor
1 dl socker
½ tsk vinäger
2 msk maizenamjöl
2 dl vispgrädde
Ett par späda rabarberstjälkar
½ dl råsocker
½ vaniljstång
Gör så här: Koka skivade rabarber, råsocker och vaniljstången (som du först skrapat fröna ur, även dessa ska med i grytan). Koka i ett par minuter.
Vispa äggvitor och salt med elvisp, slå i sockret när du vispat en stund. När du kan vända upp och ner på skålen utan missöden är det klart (du kan alltså inte pröva att det är klart innan det är klart men det reder du nog ut på egen hand). Vänd ner maizenamjölet. Spritsa upp små rundlar, alternativt bred ut med en liten stekspade, 6-8 sm i diameter. Grädda i 175 grader i 10 min. Sänk värmen till 125 grader och grädda ytterligare 15-20 min. Hit kan förberedas dagen innan. Servera med vispad grädde och rabarber.