tisdag 7 juli 2009

En annorlunda provning, del 2 (av 2)


Äntligen dags för mjölkprovning. Vårt trevliga värdpar har kommit förbi med de utlovade varuproverna från gårdagens mjölkning. De två glasen till vänster innehåller opastöriserad färskmjölk direkt från källan (tankprover, med champagneterminologi). Som smakreferens och jämförelse har vi hällt upp standardmjölk från Skånemejerier och lättmjölk från Arla*.


En sammanfattning av provningsanteckningarna är att färskmjölken är oslagbar till både doft och smak. Fylligare, gräddigare (förstås), men framför allt väsentligt smakrikare. Industriprodukterna framstår som vatten i jämförelse.

Det slutliga beviset för färskmjölkens överlägsenhet var barnens förtjusning - ett flertal glas inmundigades medan både Skånemejeriers och Arlas produkter konsekvent ratades.


* För oss som är vana vid Arlas opraktiska mjölkpaket som säljs i 08-området (och säkerligen på andra ställen också) kan det vara intressant att notera hur mejerijätten på den skånska marknaden erbjuder en helt annan förpackningslösning som bland annat innefattar praktiskt skruvlock för återförslutning. Kan man inte få det även norr om Ljungby?

Inga kommentarer: