söndag 5 juli 2009

... och så här gör du en äkta späcksallad från Champagne


I senaste inlägget (3 juli) nämnde jag att Isabelle Bernards späcksallad (bilden) figurerade i Aftonbladets Mat & Vin-bilaga häromdagen. Späcksallad (eller Fransk bondsallad från Champagne, om man önskar ett aptitligare namn) är en av de mest ursprungstypiska av alla regionala rätter från Champagne-distriktet. En lite matigare potatissallad är nog också något som passar bra nu när medelhavsvärmen ersatts av ihållande regn (i varje fall i Skåne där jag befinner mig den här veckan). Självfallet kan jag inte undanhålla dig receptet, direkt från den champagnska myllan.
Att dricka till? Ja, gissa.

Isabelles späcksallad
(Salade aux Lards)

Ingredienser
  • Tre sorters fläsk: 1/3 av vardera späck, rimmat sidfläsk och rökt sidfläsk
  • potatis (fast)
  • 2 schalottenlökar
  • salladsblad (välj en sallad med beska såsom maskrosblad, escarolsallad eller frisésallad)
  • svartpeppar från kvarnen
  • Champagnevinäger
Anpassa kvantiterna efter antalet personer

Gör så här

Skär fläsket i små kuber. Börja med att fräsa späcket i en tjockbottnad stekgryta tills det blir knaprigt. Ta upp bitarna och låt de rinna av på hushållspapper.

Koka potatisen.

Stek det rimmade och därefter det rökta sidfläsket i fettet från späcket.

Lägg fläsket åt sidan och häll av nästan allt fett, utom ett par matskedar. Stek de kokta potatisarna i det resterande fettet tills de får färg. Tillsätt den finhackade schalottenlöken, sidfläsket, det rökta sidfläsket och slutligen salladen.

Täck över grytan en stund så att salladen “sätter sig”.

Blanda allt väl och smaka av med svartpeppar (ej salt). Ös över generöst med vinäger.

Till sist, strax innan servering, lägg i späcket, som på så sätt behåller sin krispighet.

Inga kommentarer: