fredag 3 juli 2009

Jag och Alain på balkongen


Jag och Alain sitter på balkongen tillsammans med favorittilltugget - lättsaltade chips. Det handlar förstås inte om den franske världssimmaren på 100 meter fritt. Utan om den lilla familjefirman Alain Bernard som tillverkar champagne i byn Dizy, strax utanför Champagne-distriktets viktigaste stad, Épernay.

Champagne Alain Bernard, som grundades 1912, är en av mina absoluta favoriter från Dizy. Firman drivs idag av fjärde generationen Bernard - Benoit och Isabelle (de träffades på en pianobar i Épernay där Isabelle arbetade vid tangenterna - idag fostrar de femte genrationen Bernard, 5 respektive 7 år gamla). Paret är för övrigt bästa vänner med bröderna Chiquet, som äger och driver byns mest internationellt kända champagnehus, Jacquesson.

Förutom champagne-producent så är Isabelle en fantastisk kock. Hennes recept på späcksallad (mycket godare än det möjligen låter) - en regional specialitet från Champagne - publicerades i Aftonbladets Mat & Vin-bilaga för någon vecka sedan. Världen är allt bra liten, härifrån balkongen ...

Inga kommentarer: