fredag 10 juli 2009

Kanarisk mojo på stenåldersvis


Min kära Anna har lagat kanarisk mojo. Alla som besökt Gran Canaria och förflyttat sig något utanför Playa del Inglés har säkerligen stött på denna kanariska specialitet. För alla andra kan jag berätta att det är en kryddstark kall sås - röd eller grön - som med fördel används till att dippa saltkokta potatisar (papas arrugadas) eller grillat kök.
Då vi befinner oss på landet är tillgången till mortel begränsad, så Anna hittade en lagom stor rund sten som stöt. Plastskålen står mot brunnslocket i cement, som stöd. Först mosar hon 1 röd chilifrukt med 6 vitlöksklyftor tills allt blivit en sörja. Därefter häller hon i 1/2 dl olivolja, en skvätt vitvinsvinäger, 1 msk paprikapulver och 1 tsk salt. Allt blandas tills konsistensen är flytande.
En perfekt röd mojo.

Inga kommentarer: